Koulu, treenit, läksyt, koulu, treenit, läksyt… Tämä on ollut päivittäinen ohjelmani voimistelijana jo vuosikausien ajan. Arkeeni mahtuu paljon muistettavaa: muista
syödä ja juoda tarpeeksi, muista nukkua tarpeeksi, muista tehdä läksyt
ja lukea kokeisiin, muista rentoutua vapaa-ajalla. Ja vaikka
vapaa-ajalla tulisi muistaa rentoutua, aina olisi hyvä käydä
palauttavalla lenkillä ja venytellä omia heikkouksiaan.
Huippu-urheilijan arki on joskus vaivalloista, mutta ajankäyttöä voi (ja
tulee) oppia hallitsemaan.
Tässä muutama perusohje urheilijan arkea helpottamaan:
- Älä stressaa tekemisen paljoutta. Kaikki tekemättömätkin asiat tulevat tehdyiksi ennen pitkää. Jos SM-kisat ja koeviikko sattuvat samalle viikolle, sille et voi tehdä mitään. Kaikki mitä voit tehdä on keskittyä kisaan ja kysyä opettajalta, jos koetta olisi mahdollista siirtää. Jos koetta ei voi siirtää, yrität parhaasi ja katsot miten menee. Yksi numero tuskin pilaa tulevaisuuttasi.
- Yritä viettää aikaa myös ei-jumppakavereiden ja perheesi kanssa. On rentouttavaa jutella vaihteeksi muustakin kuin voimistelusta ja tehdä juttuja, jotka antavat muuta ajateltavaa.
- Huolehdi riittävästä ja oikeanlaisesti ravinnonsaannista, mutta muista että herkutellakin saa. Tärkeintä on, ettei syömisestä tule stressaavaa. Jotain on luultavasti vialla, jos joka aterialla pohdit ruuan sisältämiä kaloreita. Pituutta kasvavan voimistelijan on yleensä turha pohtia kaloreita. (Tämä ei koske meitä leveyttä kasvavia voimistelijoita, joiden pituuskasvu on lakannut aikoja sitten. Meidän tulee valitettavasti katsoa hieman syömisiämme, muuten käy köpelösti.)
- Nuku tarpeeksi! Väsyneenä loukkaantumisen riski kasvaa ja koulunkäynti kärsii.
- Laita asiat tärkeysjärjestykseen. Voimistelu on tärkeä osa elämääsi, mutta niin ovat varmasti perhe, kaverit, koulumenestys ja terveys. Tosiasia on, että kun kotona ja koulussa asiat ovat hyvin, niin treeneissäkin sujuu paremmin.
Omassa arjessani pidän tärkeimpänä, että itselläni on koko ajan hyvä olla ja treenata. Oma hyvä olo syntyy positiivisella elämänasenteella. Kaverit, perhe ja poikaystävä ovat tukena, kun olo on kurja. Myös valmentajalle on hyvä puhua, jos joku paina mieltä tai on muuten vain tosi huono päivä. Treenaaminen ei ole aina kivaa, mutta mielestäni se kuuluu tähän lajiin. Kun tehdään kovasti töitä, tuloksiakin tulee näkyviin jossain vaiheessa. Parasta huippu-urheilijan arjessa ovat hetket, kun pääsee nauttimaan kovan uurastuksen tuloksista.
Huippu-urheilijan arkeen kuuluu myös pettymys. Joskus asiat eivät mene suunnitellusti, vaan tulee loukkaantumisia tai kisoissa epäonnistumisia. Pettymyksistä toipuminen voi olla vaikeaa, mutta niinä hetkinä ei kannata heittää tehtyä työtä hukkaan vaan jatkaa pettymyksistä välittämättä. Joukkuevoimistelu on lajina niin upea, ettei sitä kannata hylätä heti, kun tulee vastoinkäymisiä.
Tsemppiä arkeen!
T. Iida
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti